De behandeling

Intake gesprek
Bij ieder nieuw paard zal voorafgaand aan de eerste behandeling een intakegesprek plaatsvinden. In dit gesprek worden de klachten besproken maar wordt er ook gekeken naar andere zaken die rechtstreeks van invloed zijn op het paard zoals bijvoorbeeld:
harnachement, stalling en voer. Daarnaast observeer ik het paard in stand en in stap en maak ik enkele foto’s en filmpjes.

Behandeling
De behandeling kan in stal of op het land plaatsvinden. Als het maar een plek is waar het paard zich prettig voelt en niet onrustig wordt. Bij voorkeur houdt de eigenaar het paard gedurende de behandeling vast. Het paard kan tijdens de behandeling aangeven te willen lopen. Dit mag omdat het een reactie op de behandeling kan zijn. Andere reacties op de cranio sacraal behandeling zijn onder andere likken, gapen, schrapen met de voorbenen, zuchten, winden, plassen, afkauwen maar ook boos worden.

Vervolg
Na de behandeling zal ik mijn bevindingen en de te nemen vervolgstappen met de eigenaar bespreken. Normaal gesproken zullen nog twee behandelingen volgen. Doordat een lichaam een week lichaamsbesef heeft zit er meestal minimaal een week tussen de behandelingen.

Na de behandeling
De invloed van een cranio sacraal behandeling op een paard wordt vaak onderschat. Tijdens en na de behandeling komen er veel afvalstoffen vrij. Dit kan zich uiten bij het paard als moeheid, loopneus, diarree, verminderde eetlust of in eerste instantie verergeren van de klacht. Dit moet zich binnen drie dagen weer verbeteren. Vergelijk het met een klerenkast die je gaat opruimen. Eerst haal je alles eruit. Voor de kast wordt het dan een rotzooi. Daarna ga je de kleren die je niet meer draagt weggooien en wat je nog nodig hebt leg je weer netjes opgevouwen in de kast terug. Dit gebeurt ook in het lichaam van het paard. Er komen afvalstoffen vrij en die zullen verwerkt moeten worden. Ieder paard reageert hier op zijn eigen manier op.