Wat is cranio?

Wat is cranio sacraal therapie?
Cranio sacraal therapie is ontwikkeld vanuit de osteopathie en is nu een succesvolle op zichzelf staande therapie. Het werkt als volgt:
In het lichaam zijn verschillende ritmes actief, hartslag (bloed), ademhaling (zuurstof) en cranio sacraal ritme (cranio sacrale vocht). Het cranio sacrale vocht wordt aangemaakt in de hersenen en via de wervelkolom, vanaf het hoofd naar het sacrum (heiligbeen) gepompt. Dit is te voelen als een golvende beweging (vergelijkbaar met eb en vloed).

Eén geheel
Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Van de wervelkolom, het (centrale) zenuwstelsel, het bindweefsel om de organen (fascia) tot en met de pezen, spieren en botten. Doordat alles met elkaar in verbinding staat is het cranio sacrale ritme bijna overal te voelen en niet alleen bij de wervelkolom waar deze langsstroomt. Ik vergelijk het altijd voor het gemak met het domino effect. Als je invloed uitoefent op één bepaald gedeelte van het lichaam, heeft het ook effect op andere gedeeltes van het lichaam die daarmee verbonden zijn.

Vicieuze cirkel
Door lichamelijke blessures of emotionele trauma’s kan het cranio sacrale ritme verstoord raken. Dit heeft als gevolg dat het cranio sacrale vocht niet meer goed kan doorstromen. Hierdoor kan het paard of de mens allerlei klachten ontwikkelen en niet meer optimaal functioneren of presteren.

De therapeut
De cranio sacraal therapeut kan door middel van observeren en voelen erachter komen waar een blessure zit. Je bent constant op zoek naar de oorzaak van een probleem. Zodra de plek gevonden is, kan je met diverse technieken de blokkade verminderen of zelfs helemaal weghalen.